Proč a jak nahradit jednorázové plastové sáčky? Tady je náš návod

Trvá 2 vteřiny jej vyrobit, používáte ho 20 minut a v přírodě se rozkládá dalších 400 let! Ano, přesně toto sedí na jakýkoliv jednorázový plastový sáček, do kterého jsme zvyklí celý náš život dávat ovoce, zeleninu nebo pečivo. Ano, čtete správně - jeden plastový sáček, který jste včera v obchodě použili na banány nebo pomeranče, bude dalších 400 let v naší přírodě.

Možná to na první pohled pro někoho nemusí být znepokojivé. Ale představte si to na vlastní rodině. Nejen vaše děti, vnuci a vnučky, pravnoučata, ale dokonce prapravnoučata se budou muset vypořádat s tím, že vy jste včera použili plastový sáček.

A to už je dost hrozivá představa. Nemyslíte?

Když jsme se my sami zhruba před dvěma lety začali zajímat o ekologii a udržitelnost naší planety, jednorázové plastové sáčky a tašky byly to první, s čím jsme se začali setkávat. Je až nemyslitelné, že velké korporace v cestě za většími zisky a menšími náklady takovým způsobem změnily naše vnímání reality, že dnes většině populace nepřijde zvláštní dávat ovoce jako jsou banány, pomeranče nebo mandarinky do plastového sáčku.

A my se ptáme, proč?

Je opravdu nutné používat plastový sáček na něco, co už má od přírody vlastní obal? Banány, pomeranče, mandarinky, kiwi, brambory, okurka, avokádo (a mohl bych pokračovat) - všechny tyto plodiny přece nejdříve oloupeme ze slupky a až potom je jíme.

V těchto případech tedy přeci není vůbec nutné používat plastový sáček a tím zatěžovat přírodu, nebo ne? Jistě, nyní mě může někdo nachytat, že bez použití sáčku přidáváme práci pokladní, které se na páse všechny kulaté plodiny rozkutálejí.

To je fér argument. Není ale lepší se paní prodavačce omluvit, vysvětlit jí důvod, proč nepoužíváte sáček a ještě tím rozšířit myšlenku života bez plastu? A pokud by to i pro vás bylo nepohodlné, v dnešní době již máme mnoho alternativ, jak plastové sáčky nahradit, na které se v tomto článku dále podíváme.

Ale začněme popořadě. Jaké je tedy první doporučení?

1. Doporučení - Pro začátečníky

Všechno, co má slupku do plastového sáčku nepatří

Toto může aplikovat úplně každý, bez výjimky. Žádná výmluva není dost dobrá, aby omluvila to, že někteří z nás používají jednorázový plastový sáček na banány.

Ovoce, které má vlastní slupku a které na 100% oloupete, než jej sníte, si žádný sáček nezaslouží, to mi věřte.

A přece, každý den se setkáme v obchodě s někým, kdo na banány jednorázový sáček použije. Chápu, že je pro někoho těžké si uvědomit, že to je zbytečné. Obchody nás to naučily za ty roky velmi důkladně. A proto je potřeba pomoc od vás všech. Říkejte o tom svým příbuzným - babičkám, dědečkům, maminkám, tatínkům, sestrám a bratrům - takhle jednoduše můžeme ostatním pomoci změnit pohled na tuto problematiku a tím pomůžeme naší planetě nejvíce.

Nakonec to tak těžké nebude, že? :)

Pojďme dále, více do hloubky.

2. Doporučení - Pro pokročilé

Objevujeme opakovatelně použitelné sáčky

Teď už víme, že plastový sáček na banány nepatří. Ale co tedy s dalším ovocem a zeleninou? Co dělat, když nakupujeme větší množství pomerančů, mandarinek nebo rajčat?

Naštěstí tento problém za nás již vyřešila spousta firem, kterým na naší planetě a ekologickém přístupu opravdu záleží, když přišla s opakovatelně použitelnými sáčky neboli nEKOnečnými sáčky.

Tyto sáčky se vyznačují tím, že jsou vyrobeny z ekologických nebo kompostovatelných materiálů a jsou opakovaně použitelné. To znamená, že je nevyhodíte po jednom použití, ale můžete si je vzít na každý nákup a jednorázové plastové sáčky tedy vůbec nebudete potřebovat.

Jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších výrobců těchto eko sáčků je Frusack, který najdete také v našem obchodě.

A co je tedy Frusack?

Frusack je ekologický sáček, který vytvořila dvojice šikovných českých žen. Je vyroben z kompostovatelné tkaniny na bázi kukuřičného škrobu a má vlastnosti běžného plastu s tím rozdílem, že po konci užívání je možné se ho zbavit ekologicky v prostředí průmyslové kompostárny.

To je příjemný benefit, ale největší přínos tohoto sáčku je ve výrazném ušetření používání jednorázových plastových sáčků.

Jen si to představte. Řekněme, že ovoce nebo zeleninu nakoupíte 2x týdně, ale ve větším množství, takže určitě alespoň dva sáčky použijete. To jsou 4 sáčky týdně, 16 měsíčně a 192 ročně. OK, možná se vám to nezdá jako velké číslo. Teď si ale toto číslo vynásobte 5 miliony, což je polovina obyvatel České republiky - a vyjde vám šílené číslo 960 milionů použitých plastových sáčků ročně!!! A každý tento sáček nám tady bude strašit dalších 400 let…

Malá investice z vaší strany do opakovaně použitelného sáčku, jako je Frusack, vás vyjde na 110 Kč, ale to co uděláte pro přírodu, je k nezaplacení.

Přemýšlejte o tom, zatímco půjdeme na radu třetí a poslední - pro opravdové fajnšmekry.

3. Doporučení - Pro profesionály

Od ovoce a zeleniny k pečivu - jednorázové sáčky redukujeme na absolutní minimum

Jak už sami asi tušíte, poslední rada se týká rozšíření našeho záběru i na pečivo. Pokud vás předchozí dvě doporučení chytly u srdce, pak nebudete mít problém ani s touto poslední. Stejně jako zeleninu, tak i chleba, rohlíky a další pečivo jsme si zvykli dávat do jednorázových plastových sáčků.

A jejich spotřeba je možná ještě větší, protože ve většině domácností je zvykem kupovat pečivo na denní bázi.

Určitě vás tady nebudu přemlouvat, ať jej přestanete jíst (to bych byl pokrytec, protože čerstvý chleba nebo rohlík si také rád dopřeji), ale využití opakovatelných sáčků je opět velice důležité. Pokud se vám zalíbil Frusack, pak je jistě v pořádku jej začít používat také na pečivo. Chápu, že se nemusí zamlouvat každému, a proto je tu spousta dalších možností - naší nejoblíbenější variantou na pečivo jsou látkové tašky, které jsou díky své velikosti praktičtější než Frusack a zároveň je možné v nich pečivo uchovávat, aniž by pečivo okoralo a ztvrdlo.

Bohužel, látkové tašky u nás prozatím nenajdete (již usilovně pracujeme na jejich zařazení), ale alespoň vám mohu doporučit naše nejoblíbenější.

Podívejte se na stránky naší oblíbené kuchařky Kamu, která na svém webu prodává nádherné barevné látkové tašky s motivem jídla (jak příhodné že?), které lze využít na pečivo, ale také na běžný nákup.

A když už se o Kamu zmiňujeme, určitě koukněte na její Instagram. Kamu je skvělá česká kuchařka, které na naší planetě hodně záleží a výrazně se to odráží v její tvorbě. Díky tomu vás obohatí spoustou tipů, jak žít ekologičtější život a k tomu vám dá tipy na totálně masakr skvělá top jídla!

Závěrem bych rád poděkoval za vaši pozornost a pokud jste dočetli až sem, pak jde vidět, že vám na budoucnosti naší planety opravdu záleží a chcete pro ni něco udělat.

A za to vám patří velké díky!

Z vlastní zkušenosti víme, jak těžké je v dnešní době začít žít alespoň trochu ekologicky, ale je potřeba někde začít.

Takže začněte třeba u těch banánů - tak jako kdysi my.

Prostě je do toho plastového sáčku nedávejte.

Zdraví vás Jakub a celý tým Organikk