Co obsahují běžné zubní pasty a proč je nahradit přírodní alternativou

Čištění zubů, záležitost, která se týká každého z nás každý den. Víte ale, co všechno tuby se zubními pastami obsahují? Mnoho z nich obsahuje zdraví škodlivé látky, jako fluorid, barviva, pěnidla, triklosan, plasty a další. Lidské tělo nejlépe a nejrychleji vstřebává látky pomocí sliznic. Jednou z nich je ústní dutina. Při čištění zubů si tak škodlivé, mnohdy i toxické látky dodáváme přímo do krevního oběhu. Proto bychom měli věnovat pozornost tomu, jakou pastu používáme. V následujících odstavcích si blíže rozvedeme jednotlivé nebezpečné látky, kterým bychom se měli vyhnout a nabídnout přírodní alternativy bez škodlivých složek.

Obecně, základními složkami zubních past jsou voda a abraziva neboli brusné látky. Ty tvoří zhruba 90 % obsahu pasty.  Zbylých 10 % jsou pěnidla, barviva, příchutě a pojiva. Zubní pasty můžeme rozdělit na pasty pro děti a pasty pro dospělé, a to z důvodu rozdílného množství fluoridu.

FLUORID/FLUOR (fluorid sodný)

Fluorid je organická či anorganická forma sloučeniny fluoru. Fluor je nezbytným stopovým prvkem pro růst kostí a zdravý chrup. Jeho nadměrné množství v těle je pro dospělé a obzvlášť pro děti velmi nebezpečné. Do zubních past se přidává z důvodu antibakteriální ochrany zubní skloviny. Ta je díky němu odolnější vůči kyselinám a sníženému pH v ústech. Ve složení ho najdeme pod názvem sodium fluorid.

Ptáte se, proč je fluorid nebezpečný, když ho naše tělo přeci potřebuje? Nebezpečí spočívá v jeho množství, které při čištění zubů pozřeme. Doporučená denní dávka fluoru je v rozmezí 0,5 do 2 mg pro děti a pro dospělé 3 4 mg. Dávky nad 10 mg jsou toxické a nebezpečné pro zdraví. Smrtelná dávka pro 70 kg člověka se odhaduje na 5 až 10 g.

Pozření fluoridu může být problém především u dětí, které by vůbec neměly používat pastu s fluoridem. Dětské pasty bývají ochucené a děti je většinou proto polykají. U dospělých lidí k tomu nedochází v takovém množství, ale přece jen se do organismu dostávají.  Pozřený fluorid způsobuje potíže v trávicím traktu a poškozuje rovnováhu střevní mikroflóry. Při velkých dávkách ovlivňuje oběhový systém a s ním srdce. Fluor se v lidském těle v průběhu života hromadí a škodí průběžně. Při dlouhodobém užívání může být karcinogenní. Kromě složky v zubních pastách je využíván jako hlavní složka pro výrobu jedu na krysy.

PROPYLENE GLYCOL

Další chemickou složkou je Propylene glycol.  Tato látka napomáhá absorpci látek, neboli vstřebávání látek, ale bohužel i  těch škodlivých. Způsobuje podráždění ústní dutiny a vyvolává alergické reakce, u někoho i dermatitidu.

PLASTY

Nejvíce používaným plastem, využívaným především v obalovém průmyslu, je polyethylenglykol (PEG). Bohužel tento doplněk past v podobě plastových mikro částic obsahuje mnoho zubních past. Plast se v lidském organismu rozkládá na toxické sloučeniny. Negativně působí na centrální nervovou soustavu, srdce a ledviny.

SODIUM LAURYL SULPHATE (SLS)

Sodium lauryl suphate (SLS) v pastě funguje jako pěnidlo. Mnozí máme rádi, když pasta pěkně pění, protože máme pocit, že si čistíme celou ústní dutinu. SLS však celou ústní dutinu vysušuje a může způsobovat podráždění a záněty ústní dutiny a také zvyšuje riziko výskytu aft v ústech.

AROMATA A PŘÍCHUTĚ

Většina past dobře chutná i voní, a to díky aromatickým složkám. Jsou to chemické sloučeniny, které se vyrábí z ropných produktů. V pastách se mohou vyskytovat i ve směsích syntetických látek. Mnohdy se jedná o toxiny a karcinogenní látky. Ve složení jsou pod názvy tetralin, acetaldehyd a další. Na etiketě však často bývají uvedené pouze aromata, nikoliv konkrétní  chemické sloučeniny (výrobce je není povinen zveřejnit).

DALŠÍ NEBEZPEČNÉ LÁTKY

V zubních pastách se dále vyskytují triklosan, abraziva a parabeny.

Triklosan se do past přidává pro jeho antibakteriální účinky. Zároveň má negativní vliv na činnost štítné žlázy. Dokáže se také přeměnit na dioxin pomocí slunečního záření. Dioxiny podporují vznik rakoviny a mají negativní vliv na játra.

Abraziva jsou obrušující látky. U čištění zubů je důležitý pohyb především kartáčku. Obrušující látky v pastách způsobují zvýšenou citlivost zubů. Pasty s bělícím účinkem dle zákona nemohou obsahovat dostatečný obsah chemikálií, které by zuby vybělily, a proto jsou užívány silnější abraziva, které nadměrně obrušují zubní sklovinu.

Parabeny jsou konzervační látky, které se nejvíce využívají v kosmetickém průmyslu. Nejčastěji způsobují alergii. Mohou však způsobit nadměrnou produkci estrogenů, která dle množství vede k vážným zdravotním komplikacím.

PŘÍRODNÍ A EKOLOGICKÁ ALTERNATIVA

V přírodě existuje mnoho látek, které plně dokážou nahradit ty chemické a uměle vytvořené. Při výběru zubní pasty byste měli vybírat ty bez fluoridu a výše uvedených látek, nejlépe na rostlinné bázi. Aromata jsou přírodní éterické oleje, které mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Mají dobrý vliv nejen na zuby, ale i na dásně. Bylinné příměsi zamezují krvácení dásní a příznaků parodontózy. Dále je důležitý obsah minerálních látek pro správnou výživu zubů. V dnešní době je velmi snadné nakupovat přírodní produkty. Je to skvělé nejen pro vaše zdraví, ale i pro přírodu.

Pokud vás tento článek zaujal, a rádi byste vyzkoušeli přírodní alternativu past, podívejte se na naši nabídku >>>