Nadměrné užívání plastů v kosmetice

Třídíme odpad, snažíme se nepoužívat igelitové sáčky, plastový příbor a další jednorázové plasty. Kde je přesto v domácnosti ukryto nejvíce plastů, je koupelna. Kosmetické a čistící přípravky, sprchovací gely, šampóny a další jsou téměř vždy v plastových obalech a ani nám to nepřijde divné. Snažíme se snížit naši plastovou stopu na minimum, avšak u kosmetiky váháme a třeba nás ani nenapadne, že přírodní kosmetika v eko obalech je nejen pro naše tělo mnohem lepší volbou. Plastové obaly kosmetiky a čisticích prostředků jsou obvykle pevnější a s větším množstvím použitého plastu. Také jste teď vyděšení, kolik plastu je ve Vaší koupelně? Nebojte, máme pro to hned několik skvělých řešení. Ukážeme si, na co si dát pozor a jak správně vybírat při nakupování.

PLASTOVÝ PRŮMYSL

Dnes je plast nejvíce produkovaným materiálem a je používán u většiny výrob. Za 60 let hromadné výroby plastů skončilo jako odpad 6,3 miliard tun plastových výrobků a z toho pouze 9 % bylo recyklováno, takže zbytek nerecyklovaného plastu skončil ve spalovnách, na skládkách, v mořích a v přírodě. A jelikož "rozklad" plastů trvá stovky let a přesto se ho plnohodnotně nezbavíme, pouze se rozpadne na částice pouhým okem neviditelné, tak nás bude stále více a více tento odpad zatěžovat.

KOLIK KOSMETIKY POTŘEBUJEME A SPOTŘEBUJEME?

První věcí je nejen použití plastových obalů v kosmetice, ale hlavně její nadměrné užívání. Pojďme se podívat na její spotřebu.

Tohle téma se v dnešní době netýká pouze žen, ale i mužů, kteří se čím dál tím více začínají o sebe starat a s tím i používat více kosmetických přípravků. Žena průměrně za rok utratí asi 8 400 Kč za kosmetiku. Z toho velkou část tvoří obyčejná běžná líčidla, za která ženy ročně utratí asi 4 500 Kč. Pokud se Vám tomu nechce věřit, podívejte se do koupelny, co všechno tam máte, jak dlouho Vám to zhruba vydrží a kolik to stojí peněz.  Určitě tam najdete sprchové gely, šampóny, kondicionéry a spoustu dalších přípravků na vlasy (laky, tužidla, masky, balzámy, oleje atd.), krémy, deodoranty a spoustu dalších věcí, které mají své přírodní alternativy.

Cílem tohoto článku je Vám ukázat, jak moc se plast využívá, jaký na tom máme podíl jako spotřebitelé a jaké jsou možnosti při výběru alternativ.

Jednou z nejpočetnějších skupin jsou přípravky pečující o naše tělo, jako třeba vlasové a obličejové masky, krémy proti váčkům pod očima, hydratační produkty a další. Přesně tyhle věci a mnoho dalších se dají snadno, levně a bez plastů nahradit i doma. Dají se udělat zábaly třeba s kokosovým či olivovým olejem, oplachovat vlasy kopřivovou vodou nebo octem, který je snadný recept na lupy. To samé platí i pro obličejové masky a peelingy. Je třeba si také uvědomit, že kvalitu pleti, vlasů apod. se dá v mnoha případech ovlivnit ne kosmetikou, ale stravou, dostatkem spánku a zdravým životním stylem.

JAKÉ PRODUKTY BYCHOM TEDY MOHLI KUPOVAT, ABYCHOM SE VYHNULI PLASTŮM?

Je hned několik možností, tou nejlepší je začít používat výrobky, které jsou v neplastovém obalu. Takový obal je třeba papírový, často z recyklovaného papíru v jeho posledních cyklech, který je vhodný především pro tuhé a sypké kosmetické produkty (mýdla, deodoranty, tuhé šampóny, kondicionéry, balzámy atd.). Tyto obaly je poté možné i kompostovat.

  • RECYKLACE PAPÍRU - Papír může podstoupit několik cyklů recyklace, a to 4-5. Závisí to na typu vláken buničiny a typu zpracování. Recyklací se pevnost a pružnost vláken snižuje, proto papír nelze recyklovat vícekrát. Při recyklaci se papír namáčí, aby se vlákna rozvolnila, a vzniká kašovitá hmota, ze které je potřeba odstranit kovy a inkoust. Kovy (spony, svorky) se odstraňují magneticky. Inkoust je odstraňován vháněním vzduchu do hmoty, čímž se vytvoří bubliny, které ho zachytí. Nadále se z kaše odvede voda a hmota se nanese mezi válce a vzniká základ pro tvorbu dalšího papíru. V konečných cyklech se z recyklovaného papíru vyrábí například obaly od vajec a toaletní papír.

Dále to mohou být například obaly ze skla, ve kterých najdeme hlavně tekuté látky, v kosmetice hlavně krémy, pasty, ústní vody a další.

  • RECYKLACE SKLA - Sklo je nejlépe recyklovatelné a můžeme jej recyklovat stále dokola. Rozdíl mezi recyklovaným a nově vyrobeným sklem je minimální a nerozeznáte ho od sebe. Při recyklaci skla je nejdůležitější jeho správné vytřízení na čiré a barevné. Musí se zbavit etiket, špuntů, doplňkových materiálů a zbytků obsahu. Roztřízené sklo se drtí na částice velké 3-25 mm a nadále se oddělují nežádané složky. Poté jde rozdrcené a čisté sklo opět do výroby, kde se roztaví a vyrobí se z něj nové výrobky. Dalo by se říct, že každá láhev je z 50-80 % z recyklovaného skla.

Také to mohou být například vlastní obaly, které si na kosmetiku či drogerii přinesete z domu do tzv. bezobalových prodejen nebo to budou obaly, které se následně vrátí do prodejny dodavateli, který zajistí u výrobce znovunaplnění a opětovné vrácení naplněného obalu do prodeje.

  • RECYKLACE takového obalového materiálu se zde snižuje na výrazně nižší hodnotu. K recyklaci dochází, až obal opravdu doslouží a skončí jeho životnost. Tímto postupem ubyde spousta zbytečného odpadu k recyklaci nebo odpadu vyváženého na skládky nebo do spaloven.

NA ZÁVĚR

Přestože jsou plasty všude kolem nás a občas máte pocit, že přestože se snažíte, nezmůžete ve srovnání s velkými korporacemi nic, tak je tomu právě naopak. Vše se odvíjí od nás, jednotlivých spotřebitelů. Pokusme se společně omezit alespoň to, na co stačíme my sami. Protože vždy, když chceme něco změnit, měli bychom začít sami u sebe. Jsme v tom společně!


Fotografie: od uživatele Tom Fisk ze služby Pexels