Voskované ubrousky a jejich využití - kompletní průvodce

Voskované ubrousky jsou ekologicky udržitelnou alternativou k jednorázovým plastovým obalům, sáčkům a fóliím. Slouží jako potravinové ubrousky k zabalení ovoce, zeleniny, svačiny nebo oběda a udržují potraviny déle čerstvé přírodní cestou.

V dnešním článku se blíže podíváme na to, z čeho jsou vyrobeny, proč bychom je měli používat a k čemu je využijeme.

Obsah článku:

  1. Proč používat voskované ubrousky
  2. Na co se využívají nejčastěji
  3. Z čeho jsou vyrobeny
  4. Návod k použití
  5. Životnost ubrousku
  6. Varianty voskovaných ubrousků

Proč používat voskované ubrousky

V dnešní době jsme si víceméně zvykli využívat k balení potravin různé druhy jednorázových plastových obalů, fólií a sáčků. No řekněte sami, není běžné, že si svačinu do práce nebo pro vaše děti do školy připravíte doma, a potom ji zabalíte do plastové fólie, kterou ihned po konzumaci jídla vyhodíte? Počítám, že často to tak bude.

Tento přístup ke spotřebě jsme úspěšně převzali za svůj, protože nám korporace roky opakují, že tak to je správně.

Bohužel, tento životní styl zákonitě vede k velkému nárůstu produkce odpadu, především toho plastového. A s ním související zamořování planety plastovým odpadem, který se rozkládá stovky let a rozloží se pouze na mikroplasty. Tudíž nikdy se jej už nezbavíme a postupně se dostane do našeho potravinového řetězce.

Voskované ubrousky jsou tedy skvělou, a především přírodní alternativou jak tyto jednorázové plasty nahradit a odstranit z našich životů. Jejich obrovskou výhodou je opakovatelná použitelnost, díky které nejen, že zamezíte použití již zmíněných plastových obalů, ale také z dlouhodobého hlediska ušetříte peníze, protože nebudete muset každý měsíc kupovat novou fólii nebo jiný druh obalu na svačinu.

Na co se využívají nejčastěji

1. Využijete je na zabalení ovoce nebo zeleniny

Nakrájíte si papriku k večeři nebo půlku pomeranče ke snídani, ale nechcete, aby vám zbytek zůstal v lednici a velmi rychle okoral. Pro tyto případy využijete voskovaný ubrousek, který ovoce i zeleninu zachová déle čerstvou a vy si tak můžete vychutnat i druhou půlku, jako kdybyste ji zrovna koupili v obchodě.

2. Můžete si do nich zabalit svačinu nebo oběd

Samozřejmě záleží, co jste zvyklí svačit nebo obědvat, ale pro většinu z nás budou voskované ubrousky skvěle sloužit. Pokud si uděláte na svačinu sendvič, obložený chleba nebo veku, stačí jej do ubrousku zabalit a máte vystaráno. Váš sendvič neokorá a bude jako zrovna připravený. Pro tyto případy už dneska najdete i speciální variantu voskovaných ubrousků vytvořenou právě pro svačinu.

3. Využijete je na překrytí misek s omáčkou, pomazánkou nebo na kompot

Dalším praktickým využitím je jako krycí obal na misky s omáčkou nebo pomazánkou. Chystáte domácí párty, kde nemůžou chybět chlebíčky s nějakou dobrou pomazánkou? Určitě si vše chcete připravit dopředu. Jakmile máte pomazánku hotovou, stačí jen hodit do misky a zakrýt ubrouskem. 

4. Uchovejte chleba a jiné pečivo déle čerstvé

Pokud máte stejné problémy jako my, pak jistě oceníte využití těchto ubrousků k zabalení chleba. U nás doma neustále bojujeme s tím, jak rychle nám chleba okorá a ztvrdne, když jsme jej měli zabalený v jednorázovém plastovém sáčku. Raději jsme přešli na voskovaný ubrousek, a chleba nám nyní vydrží čerstvý o něco déle.

Do voskovaného ubrousku můžete zabalit prakticky cokoliv

Do voskovaného ubrousku můžete zabalit prakticky cokoliv

Z čeho jsou vyrobeny

Klasická verze voskovaných ubrousků je vyrobena z certifikované organické bavlny, ekologicky sklízeného včelího vosku, organického jojobového oleje a pryskyřice stromů.

Verze pro vegany je pak vyrobena z certifikované organické bavlny, rostlinného vosku, organického kokosového oleje a pryskyřice stromů.

Jejich složení zaručuje, že své jídlo balíte pouze do produktů, které jsou kompletně z přírodních surovin. Zároveň můžete po skončení jejich životnosti ubrousky vyhodit na kompost, a dojde ke kompletnímu rozložení.

Návod k použití

Jak ubrousek použít?

Do ubrousku vložíte například sendvič (nebo jinou požadovanou surovinu). Poté teplem svých rukou ubrousek zahřejete a tím spojíte a zabalíte. Právě teplo našich rukou slouží k ohýbání a tvarování ubrousku. V případě, že chceme ubrousek využít k zakrytí misky nebo sklenice od kompotu, využijeme gumičky nebo provázku.

Jak se o ubrousek starat?

Aby nám ubrousek vydržel co nejdéle, je potřeba se o něj dobře starat. Je plně omyvatelný, ale oplachujte jej pouze ve studené vodě! Můžete využít jemného mýdla. Poté nechte ubrousek uschnout - ale pozor, nevystavujte ho přímému slunci a uchovávejte jej mimo teplo.

Z důvodu využití vosku při jeho výrobě je potřeba, aby jste jej skladovali dál od zdrojů tepla, a v žádném případě jej nedávali do mikrovlnné nebo běžné trouby a myčky na nádobí. Také nedoporučujeme na ubrouscích krájet.

Životnost ubrousku

Vždy záleží na tom, jak se o ubrousek budete starat, a jestli dodržíte všechny doporučené postupy. Také záleží na výrobci. Dneska je na trhu velké množství různých výrobců voskovaných ubrousků, a proto hodně záleží na kvalitě daného výrobce.

Každopádně, jeho životnost se bude pohybovat kolem jednoho roku. My sami máme naše ubrousky od výrobce Bee’s wrap, a přestože je využíváme neustále (každý týden je v nich něco zabaleno), již je máme více než rok.

Bees-wrap-ocean-3

Jednoduchá údržba - ubrousek stačí umýt pod studenou vodou

Varianty voskovaných ubrousků

1. Klasické ubrousky v různých velikostech

Jedná se o všechny typy voskovaných ubrousků, které v dnešní době najdete v různých velikostech. Od těch nejmenších, až po ty největší, jako je například tady tento XXL. Tyto ubrousky využijete k zabalení všeho možného - ovoce, zeleniny, svačiny nebo pečiva.

2. Sendvičový typ ubrousku na svačinu nebo oběd

Sendvičový ubrousek není úplně běžný, a ne každý výrobce jej dělá. Jde o speciální edici, u které je na ubrousku i provázek a elegantní knoflík. Díky tomu můžete do ubrousku zabalit svačinu, a potom jej jednoduše provázkem obtočit okolo knoflíku. Tento typ ubrousku není ideální k balení ovoce nebo zeleniny, ale je opravdu spíše elegantním parťákem do práce, školy nebo na výlet.

3. Veganské ubrousky

Opět, nejedná se o běžný typ ubrousku, kterému se věnuje každý výrobce. Každopádně jde o skvělou alternativu pro každého vegana. Při výrobě je včelí vosk a jojobový olej nahrazen rostlinným voskem a kokosovým olejem, tak aby splňoval veganské nároky. Díky tomu si tyto ubrousky může pořídit i stále rostoucí veganská komunita.


Pokud vás tento článek oslovil a budete si chtít pořídit vlastní voskovaný ubrousek, podívejte se na naši nabídku ubrousků od značky Bee's wrap >>>