Jak rychle roste bambus

bambusovy-rakos-1

Bambus získal označení jako nejrychleji rostoucí rostlina na světě. A ne nadarmo. Nejrychleji rostoucí druhy bambusu jsou schopné vyrůst až o 90cm během jednoho dne, rychlostí skoro 4 cm za hodinu.

Obsah článku

  1. Jak rychle roste bambus
  2. Růstový cyklus
  3. Využití bambusu a rostoucí oblíbenost
  4. Oblíbené produkty z bambusu

Jak rychle roste bambus

Jak jsme zmínili v úvodu, bambus roste opravdu závratným tempem. Každopádně, je potřeba si uvědomit, že každý druh bambusu roste jiným tempem. Na světě je okolo 1000 druhů a každý roste jinou rychlostí. Navíc, druh není jedinou podmínkou, záleží také na klimatických podmínkách a půdě.

Ty nejrychleji rostoucí druhy zvládnou vyrůst až o 90 cm za 24 hodin. Rychlost růstu u těch nejběžnějších druhů je však okolo 3 až 10 cm za den.

Růstový cyklus

Zajímavostí je, jakým způsobem bambus roste. Po prvním vysazení dochází v průběhu prvního jara k 60 dennímu růstovému období, po kterém již daný rákos nikdy více nevyroste. Každou další sezónu dochází k růstu nových rákosů (růstu bambusového háje), které vždy překonají velikostí své předchůdce, dokud není dosaženo dospělosti, obvykle 7-10 let po výsadbě.

Využití bambusu a rostoucí oblíbenost

Bambus patří již od pradávna k velmi oblíbeným rostlinám využívajícím se k různým účelům, například pro stavební a konstrukční materiály, jako surovina pro výrobu věcí denní potřeby, potravina nebo k výrobě papíru a buničiny.

V poslední době, se stále se zvyšujícími nároky na udržitelnou výrobu, roste jeho obliba ještě více. A právem. Díky jeho nenáročnosti na pěstování a rychlosti růstu je logickou volbou jako přirozená náhrada dřeva, resp. stromů, a proto můžeme vidět stále více produktů, které jsou vyrobeny místo ze dřeva nebo plastu právě z bambusu.

Oblíbené produkty z bambusu

  1. Přírodní náplasti z bambusu
  2. Bambusové zubní kartáčky a pouzdra
  3. Tyčinky do uší z bambusu
  4. Bambusové příbory na cesty
  5. Kosmetické a odličovací tampónky z bambusu
  6. Bambusový toaletní papír
  7. Bambusové brčka
  8. Opakovaně použitelné láhve z bambusu