Tipy na zero waste Vánoce

zero-waste-vanoce

Vánoce se kvapem blíží a s nimi i spousta příprav, úklidu a v neposlední řadě shánění dárků. Z tohoto svátku, který by měl být hlavně o času stráveném s nejbližšími a rodinou, se bohužel postupem času stal svátek spíše konzumní. Hromady dárků pod stromečkem a hromady jídla na stole následně vyústí v hromady odpadu u kontejnerů po Vánocích. Pojďme se společně trochu podívat na to, jak vyprodukovat přes svátky co nejméně odpadu nebo ideálně vůbec žádný odpad.

Pečení cukroví

V podstatě od začátku prosince už se na vánoční pohodu chystáme. Pečeme cukroví a děláme velké vánoční úklidy domácností.

Zkusili jste se ale někdy zamyslet nad tím, kolik odpadu vznikne jen při takovém pečení cukroví? Co třeba takové perníčky, které patří k nejoblíbenějším? Každá potřebná surovina je v nějakém obalu...mouka, kakao, vajíčka, kypřící prášek,.. atd. Škoda je, že naprosto zbytečně.

A tady se nabízí náš první tip: Naplánujte si jaké cukroví budete chtít péct, sepište si všechny suroviny a zkuste se na internetu podívat, zda máte ve Vašem okolí nějaký bezobalový obchod – dnes jsou už prakticky v každém větším městě. Doma si pak nachystejte na každou surovinu nějakou prázdnou dózu, krabičku nebo třeba zavařovací sklenice (pokud nemáte, nemusíte se bát, protože v bezobalových obchodech většinou mají nějaké k dispozici).

Teď jste připraveni a stačí jen vyrazit na nákup. My jsme si doma tohle nakupování moc oblíbili a v podstatě už jinam nechodíme.

Jakmile máte nakoupeno a už máte připraveno také těsto, pro jeho uchovávání v lednici můžete místo alobalu nebo plastového sáčku použít voskovaný ubrousek, který krásně těsto v lednici ochrání a vykoná stejnou (ne-li lepší) službu, jako plastový sáček. Jakmile z něj těsto vyndáte, stačí ho jen omýt, osušit a můžete používat směle dál.

Pokud jste se ještě nikdy s voskovanými ubrousky nesetkali, doporučuji vám přečíst si náš obsáhlý článek, ve kterém popisujeme jak ubrousky používat, pečovat o ně, a proč je dobré si je pořídit.

Když přejdeme k samotnému pečení, tak tady taky není moc důvodů proč používat pečicí papír, když můžeme plech vymazat olejem a vysypat moukou, které jsme předtím koupili bez obalů. Takže máme napečeno a v odpadkovém koši nemáme vůbec nic! Nádhera!

Vánoční úklid

I když to na první pohled vypadá, že udělat vánoční úklid bez odpadu je nemožné, opak je pravdou. Právě čisticí prostředky udělaly v poslední době velký posun, a dnes je možné nakupovat prostředky pro úklid domácnosti úplně bez obalu nebo v recyklovatelném obalu, který je možné využít několikrát.

Pro úklid domácnosti, od koupelny až po kuchyň, můžete využít prášky a tuhá mýdla Planet Detox, které jsou baleny v recyklovatelných obalech. Využijete je prakticky na vše - podlahu, nádobí, sporák nebo i záchod.

Pokud jste minimalisti, rádi zkoušíte nové věci a chcete být zase o kousek před sousedy, pak pro vás může být ideální samorozpustitelná kapsle Ocean Saver, po které nezůstává vůbec žádný plastový odpad. Stačí vzít kapsli, hodit do vlastní láhve, nechat rozpustit ve vodě a začít čistit. Bez nadbytečného odpadu.

Ano, ne každému se naše návrhy mohou zamlouvat. To je přirozené. V takovém případě bych vás znovu odkázala na bezobalové obchůdky, kde mají stáčené čisticí prostředky, a vy si je jednoduše načepujete do vlastní láhve.

Nyní máme čisticí prostředky, ale nemáme je čím nanášet a drhnout? V takovém případě můžete sáhnout po kompostovatelných houbičkách nebo látkových utěrkách, které můžeme jednoduše vyprat a používat dále. Kuchyňské utěrky a houbičky se dnes dají sehnat v tolika nádherných provedeních a barvách, které krásně rozzáří vaši domácnost, že by byla škoda zůstávat u těch ošklivých jednorázových.

Výzdoba

Vánoční dekorace samozřejmě ke svátkům neodmyslitelně patří taky. Obchodní domy nám jich každoročně nabízejí nekonečné množství, ve spoustě barev a provedeních. Prakticky si tak můžeme udělat každý rok Vánoce v jiné barvě a stylu. A obchodní domy nás samozřejmě ještě utvrzují v tom, že to tak je správně.

Neberte mě špatně, je fajn čas od času prostřídat výzdobu, ale k tomu nám stačí dvě barevné varianty, které máme schované ve skříni, a podle nálady si každý rok vybereme. Nemusíme chodit a kupovat každý rok novou výzdobu.

Pokud patříte mezi ty, kteří nepodporují konzum obchodních domů, pak máme samozřejmě spoustu jiných možností, jak vánoční výzdobu pojmout. Využijte toho, co už máte k dispozici, s tím co nabízí příroda. Vemte děti, psa nebo rodiče na procházku do lesa, udělejte si hezké odpoledne, a u toho nasbírejte třeba popadané šišky, větvičky nebo šípky. Doma si můžete nasušit pomeranče nebo jiné ovoce, a vyrobit z nich vkusné interiérové dekorace.

Podívejte se například na Pinterest, který je plný inspirace. Jako bonus získáte příjemně strávený čas s rodinou, o tom jsou Vánoce především, ne?

vanocni-natural-ozdoby

Zdroj: Pinterest (více inspirace zde)

Dárky a jejich balení

Nemusí to být vždycky dary za tisíce nebo desítky různých dárků, které nás zruinují a z Vánoc se pak stane stresové období, kdy řešíme, že nemáme peníze nazbyt. Toto přeci není pravý smysl Vánoc.

Trošku se zamyslete a zkuste vymyslet dárek, který druhému udělá radost, ale zároveň  může být užitečný. Kupte raději jeden dárek, který udělá opravdovou radost, než desítky blbostí, které ihned po Vánocích skončí v popelnici. Prostě se snažte vynechat neužitečné dárky ve stylu „hlavně, abych pod ten stromek něco dal“. Vánoce nejsou závod o tom, kdo komu dá více dárků.

Když už jsme vyřešili dárky, je na čase je zabalit. Když si vzpomenu na naše Vánoce z dětství, tak to vždy byly hromady roztrhaného balícího papíru všude kolem a popelnice praskající ve švech.

Je totiž smutné, že většina těch krásných, načančaných balících papírů je nemožné zrecyklovat. Vyzkoušejte se letos vyhnout těmto papírům a zkuste zabalit dárky třeba do recyklovatelného papíru, novin nebo třeba klasických látek, které pak můžete schovat a další rok o Vánocích použít znovu.

Loni jsme doma balili do recyklovatelného papíru a novin, přidali vždy větvičku jehličí a vypadalo to opravdu krásně. Tady se opět odkážu na Pinterest, kde je inspirace opravdu hodně.

darky-eko-baleni

Zdroj: Pinterest (více inspirace zde)

Příprava jídla

Tady je zaručeně z hlediska plýtvání největší problém, ale zároveň největší výzva k tomu, abychom se zamysleli a zkusili to letos jinak, co nejvíce zero waste.

Znovu zmíním bezobalové obchody. U surovin, které budete pro Vaše vánoční recepty potřebovat a jdou nakoupit bez obalu, zvolte tuto variantu. Je jasné, že pro některé potraviny se nejspíše budete muset vydat do supermarketu nebo na trhy. V takovém případě zkuste nakupovat co nejvíce lokálních surovin. Nejen, že tím snížíte uhlíkovou stopu, ale navíc podpoříte naše české, lokální výrobce v těchto těžších časech.

Při těchto nákupech nezapomeňte používat nekonečné sáčky na ovoce a plátěné tašky, namísto těch jednorázových plastových.

Pokud potřebujete koupit nějaké potraviny, které se prostě bez obalu koupit nedají, koukejte se po těch ve skle, protože ty pak můžete doma použít na spoustu dalších věcí. To stejné se dá říci o nápojích - taky radši upřednostněte ty ve skle, které pak můžete vrátit. A pokud ne, alespoň se snadněji zrecyklují.

Ale hlavně nenakupujte zbytečně moc. Zejména ne potravin, které nejsou trvanlivé a nevydrží Vám dlouho. Snažte se vše pečlivě připravit tak, aby jste nakonec nemuseli nic vyhazovat.

Hlavně si Vánoce užijte!

Takže máme nakoupeno, uklizeno, upečeno a uvařeno. Dárky připravené a zabalené. Pokud se Vám to povedlo s minimem nebo žádným odpadem, případně pokud vidíte alespoň posun oproti minulému roku, tak gratulujeme! Jste na dobré cestě a svým přístupem jste přispěli k uzdravování naší planety. Protože každý krok se počítá!

Šťastné a Veselé přeje celý tým Organikku