Proč používat přírodní šampony na vlasy

pevny-sampon-musk

Správný výběr šamponu není jednoduchý. Existuje mnoho druhů vlasů a také mnoho druhů šamponů. Od typů vlasů se pak odvíjí potřeby a nároky na vlasovou kosmetiku. Už jen tyto informace vyvolávají více otazníků než odpovědí. A to jsme ještě nevzali v potaz běžné šampony vyrobené z chemických látek, které zatěžují naše vlasy a mají tak negativní dopad na jejich růst a strukturu. Víme, že těch informací je spousta, proto se vám v tomto článku pokusíme vysvětlit důvody, proč používat přírodní šampony na vlasy. Dozvíte se něco o přírodní vlasové kosmetice a jak se liší od té běžné. A pokud vás přírodní šampony zaujmou stejně jako nás, na závěr vás naučíme, jak je správně používat a pečovat o ně, aby vydržely co nejdéle.

Obsah článku:

  1. Jak se liší přírodní vlasová kosmetika od té klasické
  2. Co jsou škodlivé látky v běžných šamponech a proč se jim vyhnout
  3. Rozdělení přírodních tuhých šamponů: mýdlové šampony vs. šampuky
  4. Jak správně používat tuhý šampon
  5. Péče o přírodní tuhé šampony
  6. Výhody přírodních tuhých šamponů
  7. Nejoblíbenější přírodní tuhé šampony
  8. Závěr

Jak se liší přírodní vlasová kosmetika od té klasické

 

Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma skupinami kosmetiky je především složení. To se dotýká přímo nás a našeho zdraví. Při výběru vlasové kosmetiky bychom se měli vyhnout látkám, jako jsou parabeny, silikony, ropné deriváty, ftaláty a sulfáty (SLS, SLES). Tyto látky způsobují různé alergie, ucpávají póry a zatěžují naše vlasy. Přírodní vlasová péče, na rozdíl od té běžné, tyto látky neobsahuje. Podrobně se na tyto látky podíváme v následujících odstavcích.

Složení přírodní kosmetiky může být různé, ale všechny složky jsou přírodního původu. Mohou to být například rostlinné oleje a tuky, esenciální oleje, silice a květinové příměsi. Přesto si u výběru přírodních šamponů a dalších produktů pro vlasovou péči dejte pozor.  Označení jako “přírodní“ totiž může mít i výrobek, který se skládá z přírodních složek pouze z 1 %. 

A pak je tu ještě jeden zásadní rozdíl mezi přírodní a běžnou vlasovou kosmetikou. Ten spočívá v její výrobě. Klasická kosmetika se většinou vyrábí v chemických továrnách a větších či menších výrobních závodech, které po sobě zanechávají velkou odpadovou stopu, a tím nepříznivě ovlivňují své okolí a životní prostředí. Naopak přírodní kosmetika, jako jsou právě přírodní šampony (nebo i mýdla), se vyrábí v malých, většinou rodinných podnicích, které po sobě zanechávají nulovou nebo minimální odpadovou stopu. Jejich výroba bývá lokální a majitelé se ještě většinou podílí na rozvoji regionu, ve kterém žijí.

Co jsou škodlivé látky v běžných šamponech a proč se jim vyhnout

 

Látky ve vlasové kosmetice, které mají špatný vliv nejen na naše vlasy, ale také na naše zdraví, jsou například silikony, parabeny, sulfáty a ftaláty.

SILIKONY

Jsou to chemické polymery obsahující jako hlavní prvek křemík. Je jich mnoho druhů a mají široké spektrum využití. Kromě kosmetiky se využívají například ve stavebnictví nebo chirurgii. Většinou jsou nerozpustné ve vodě (ale existují i výjimky, záleží na přesné chemické struktuře).

Proč se tedy přidávají do vlasové kosmetiky? Vlasy se po nich totiž lépe rozčesávají a jsou lesklejší. Silikony fungují tak, že při mytí vlasů vám vlasy po celé délce obalí a vytvoří tento “lesklý efekt”. Problém je v tom, že většinou nejsou rozpustné ve vodě a vám se tak při dalším mytí na vlasy nabalí nová vrstva, aniž byste tu předchozí dobře vymyli. Tímto jsou vlasy zatěžovány a přes všechny nahromaděné vrstvy se nemohou dobře vyživovat. 

Ve složení se mohou skrývat pod různými názvy, jako např. Dimenthicone, Polysiloxane a další. 

PARABENY

Jedná se o konzervační látku, která se přidává nejen do vlasové kosmetiky, ale do kosmetiky obecně.  Parabeny fungují antibakteriálně, takže zamezují rozmnožování bakterií na vlasové pokožce a také před nimi chrání samotný výrobek. Jinak řečeno, starají se o to, aby výrobek déle vydržel.

Bohužel, jde o velmi častý alergen, který dráždí pokožku po použití výrobku. Je to látka podobná estrogenu, proto může být škodlivá hlavně ve vývoji pohlavních znaků tím, že nadměrně podporuje růst buněk.  

Parabeny jsou v kosmetice regulovány legislativou. Ve složení mohou mít názvy jako methylparaben, ethylparaben nebo propylparaben.

FTALÁTY

Ftaláty jsou látky, které se přidávají do kosmetiky za účelem udržení vonné složky ve výrobku. Existuje jich několik druhů, z nichž některé již patří na seznam zakázaných látek EU, a to konkrétně DEHP a DBP. Byly zakázány z důvodu blokád mužských hormonů, které způsobovaly reprodukční poruchy. Ftaláty lze nalézt ve složení nejen vlasové kosmetiky, ale také ve složení parfémů a dalších podobných výrobků.

SULFÁTY

Sulfáty jsou povrchově aktivní látky, které jsou příměsí u cca 95 % výrobků klasické vlasové kosmetiky. Fungují jako emulgátor a pěnidlo. Pěnění je jeden ze žádoucích procesů při umývání vlasů a šampon se díky pěně lépe dostane na všechna místa. Bohužel, zase to má své ale. Sulfáty se skrz pokožku dostávají do organismu, kde se hromadí a mohou dále negativně reagovat s dalšími látkami, které do těla dostáváme přes kosmetiku. 

Dalším problémem je, že sulfáty odstraňují naši přirozenou vrstvu mazu, kterou má naše vlasová pokožka. Tato mazová vrstva má samozřejmě svůj účel. Pokožku takhle chrání. Tím, že sulfáty tuto vrstvu odstraní, abychom neměli „mastné vlasy“, sice docílí krátkodobého úspěchu, ale naše tělo začne na ochranu produkovat ještě více mazu. Takže z dlouhodobého hlediska se problému s mastnými vlasy nezbavíme.

Sulfáty je možné najít pod zkratkami SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate).

Rozdělení přírodních tuhých šamponů: mýdlové šampony vs. šampuky

 

Přírodní šampony můžeme rozdělit na dvě hlavní skupiny, a to mýdlové šampony a šampuky. 

První skupina jsou tzv. vlasová mýdla. Jedná se o produkt, který je velmi podobný tuhému mýdlu, které všichni známe. Stejně vypadá a stejně se i vyrábí. Hlavní složkou je taktéž jako u mýdla hydroxid sodný. Dále se skládá z různých esenciálních olejů a bylinných extraktů. Co má dále společného s mýdlem je to, že má zásadité pH, což způsobí, že po umytí se otevřou vlasové póry. Je tedy dobré po umytí vlasovým mýdlem vlasy opláchnout něčím kyselým, aby se pH vyrovnalo. Použít se dá např. ocet, který zároveň výborně funguje proti lupům.

Druhou skupinou jsou tzv. šampuky. Jsou to tuhé šampony, které neobsahují vodu. Tedy samotný výrobek je výsledek lisovaných koncentrovaných látek, jako např. bylin a rostlinných olejů. Mohou být různých tvarů a velikostí.

Jak správně používat tuhý šampon

 

Tuhé šampony jsou na trhu zatím docela krátce. Jak se tedy správně používají? Šampon vezmete do ruky, namočíte, napěníte jej a přejedete párkrát po namočených vlasech. Dále je postup stejný jako u šamponů, na které jste zvyklí. Šampon vmasírujete do vlasů a umyjete vlasy vodou. Vyplachování je snadné a nezanechává žádné nežádoucí zbytky ve vlasech. Má skvělou čistící schopnost.

Péče o přírodní tuhé šampony

 

Tuhé šampony vám vydrží delší dobu než ty tekuté. Nestane se vám, že byste si šamponu aplikovali více, než potřebujete. Péče o něj je velice snadná. Po použití je třeba dát ho na suché místo, aby mohl vyschnout a nerozmočil se. Ideálním řešením jsou dřevěné mýdlenky. Také by se neměl skladovat na slunných místech, kde bývá teplo. Obsahuje totiž různé oleje a přírodní tuky, které by po častých teplotních rozdílech mohly postupně ztrácet svou soudržnost.

Výhody přírodních tuhých šamponů

 

Výhod používání přírodních tuhých šamponů je mnoho. Namátkou si řekněme pár těch nejzajímavějších.

Správně vybraný tuhý šampon bude prospívat vašim vlasům a vašemu zdraví. Postupně vaše vlasy očistí od všech chemických látek, které se na vlasy nabalily v průběhu používání klasické vlasové kosmetiky. Získáte tak zdravé a pevné vlasy bez použití nebezpečných chemických látek.

Nemusíte se vůbec bát, je vhodný pro všechny typy vlasů od poškozených až po ty barvené. Přestože přírodní tuhé šampony na trhu nejsou příliš dlouho, již dnes je v nabídce celá řada různých druhů, které ideálně sednou na váš typ vlasů.

Další výhodou, kterou my sami moc oceňujeme, je jeho skladování. Pamatujete koupelny vašich přátel, které jsou přeplácané všemi těmi plastovými lahvičkami od šamponů a mýdel? Tak na to s klidem můžete zapomenout. Vaše koupelna krásně vynikne díky minimalistickým přírodním šamponům. Už se nebudete muset před návštěvou stydět, protože vaše koupelna dostane úplně nový šmrnc. A ti, kteří rádi cestují, si tuhé šampony oblíbí pro jejich skladnost. Okamžitě zapomenete na tekuté šampony a na starosti při jejich odlévání do lahvičky při cestování letadlem.

Používáním přírodních šamponů a přírodní kosmetiky napomáháte přírodě, které odlehčíte od všech průmyslových a chemických výrobků, a také od plastových obalů. Jeden tuhý šampon (cca 40 g) vám vydrží podle užívání 1-2 měsíce (hodně záleží na četnosti mytí vlasů, naše zkušenost hovoří i o 3 měsících).

Nejoblíbenější přírodní tuhé šampony

 

Na spoustu různých typů vlasů existuje i spousta různých přírodních tuhých šamponů. Podle toho, jaké vlasy máte, můžete vybírat ze široké škály těchto přírodních produktů. Mezi nejvíce oblíbené mezi uživateli jsou např. přírodní šampony proti lupům, přírodní šampony na podporu růstu vlasů, přírodní šampony proti vypadání vlasů nebo přírodní šampony na mastné vlasy.

Závěr

Přírodní vlasová kosmetika určitě stojí za vyzkoušení. Dopřejte svým vlasům odpočinek a očistu od chemikálií. Při dlouhodobějším používání přírodních produktů budou vaše vlasy zdravější a pevnější. Věříme, že každý z vás si vybere ten svůj.