Tipy na dárky pro vegany

darek-pro-vegany-1

Vánoce jsou obdobím, kdy myslíme na druhé a přejeme si strávit klidné chvíle s rodinou. Chceme jim udělat radost a obdarovat je nějakým pěkným dárkem pod stromečkem. Najít ale ten správný dárek, který by udělal radost, není zrovna jednoduché. O to víc, když se to nechá na poslední chvíli a musíme sehnat dárek, který by potěšil i vegana. Přestože počty veganů rostou, stále je velmi těžké najít dárek, který by udělal radost a zároveň splňoval veganská pravidla.

Pokud nepatříte mezi vegany a zajímalo by Vás, které produkty jsou vhodné pro vegany, pak lze obecně říci, že veganství spočívá v odmítnutí užívání zvířat k lidskému užitku jakožto surovin či výrobních jednotek. Jinými slovy se dá říci, že veganství je způsob života, jehož snahou je v co největší možné a praktikovatelné míře vyloučit všechny formy využívání zvířat a krutosti páchané na zvířatech kvůli jídlu, oblečení nebo jakémukoli jinému účelu. Proto je potřeba vybírat produkty rostlinného původu nebo ty, které nejsou vyrobeny ze zvířecích surovin (vynechat musíme například mléko nebo včelí vosk).

Patříte-li tedy mezi ty, kteří právě hledají vhodný dárek pro vegana, ať už na blížící se Vánoce nebo na narozeniny, jste tady správně. V následujících řádcích vám představíme několik úžasných produktů, které jsou vhodné pro vegany, ale také pro všechny, kteří se snaží minimalizovat svou odpadovou stopu a používat přírodní produkty. Všechny následující produkty naleznete také na našem e-shopu.

1. Veganské přírodní deodoranty od značky ‘Ku.tis

Používání deodorantů již v dnešní době patří ke standardní hygienické péči o naše tělo. A upřímně si přiznejme - naštěstí! I proto nemůžete tímto dárkem šlápnout vedle. Deodorant používá každý, a tyto tuhé deodoranty vyráběné ve Walesu chrání vaši pokožku přírodní cestou, nezatěžují tělo škodlivými látkami a jsou vyrobeny z těch nejlepších přírodních látek. Hlavní složkou jsou hlavně přírodní tuky, jako třeba bambucké máslo nebo kokosový olej. Vonná esence je pečlivě vybírána tak, aby měla antibakteriální účinky na pokožku, a zároveň dobře plnila aromatickou funkci. Vybírat můžete z několika pronikavých vůní, včetně našeho bestselleru Grapefruit & Mandarinka. Pokud vám úplně nevoní citrusové vůně, můžete zvolit vůni Levandule & Pelargonie, Cedrové dřevo & Růže, Bergamot & Šalvěj, nebo zvolit alternativu bez vůně.

2. Veganské voskované ubrousky od značky Bee’s Wrap

Dalším skvělým veganským tipem jsou voskové ubrousky, které udělají radost všem hospodyňkám. Bee's wrap ubrousky jsou ekologickou alternativou, které plně nahrazují jednorázové plastové obaly. Jsou vynikajícím pomocníkem při skladování a balení potravin. Jejich používání je velice snadné. Pro ohýbání ubrousku postačí teplo vašich dlaní a k očištění studená voda s trochou jemného mýdla.  Veganské voskované ubrousky jsou vyrobeny z rostlinného vosku a z certifikované organické bavlny, takže se nemusíte bát, že by jejich výroba škodila přírodě.  Můžete vybírat ze tří druhů veganských ubrousků s krásným designem lučních květin. Že jste nikdy o voskovaných ubrouscích neslyšeli? Nevadí, mrkněte na náš podrobný článek, kde vysvětlujeme jejich využití a péči o ně.

Bees-wrap-vegan-1

Veganské ubrousky Bee's wrap - balení po 3 kusech

3. Přírodní šampony Musk a Three Hills Soap

V jednom z našich předchozích článků jste se mohli dočíst něco o přírodní vlasové kosmetice. Pokud jste jej nečetli, určitě doporučujeme. Dozvíte se v něm, jak skvělým pomocníkem o vaše tělo jsou přírodní šampony Musk a Tree Hills Soap. Tyto šampony potěší jak běžného uživatele, tak vegana. Používáním přírodních šamponů skvěle očistíte vaše vlasy od nánosů chemikálií z běžných šamponů a obnovíte tím přirozené procesy, které na pokožce hlavy probíhají.  Díky přírodním složkám v těchto šamponech a kondicionérech se navíc vlasy dobře vyživují. Pro výrobu přírodní vlasové kosmetiky se používají především tenzidy z kokosového oleje, bylinné výtažky a esenciální oleje pro skvělou vůni a pěnu, které nemají negativní účinky na naše tělo. Bonusem je, že všechny tyto výrobky jsou baleny v recyklovatelném obalu, takže zároveň šetříte přírodu od plastů.

4. Přírodní mýdla Musk a Three Hills Soap

K přírodnímu šamponu se skvěle hodí i jeho nerozlučné dvojče, přírodní mýdlo. Všechna přírodní mýdla od značek MusK a Three Hills Soap jsou vyráběna ručně podle originálních receptur. MusK navíc využívá lokální suroviny ze Slovenska, jako například sušené bylinky a květiny. Vybírat můžete z široké nabídky různých typů mýdel. Velmi populární jsou například peelingová mýdla, relaxační mýdla nebo mýdla na akné. Pokud vybíráte dárek pro muže, určitě mrkněte na pánská mýdla. Specialitou jsou potom originální mýdla s vánoční tématikou. Jestliže chcete vytvořit dárkové kombo šamponu a mýdla, určitě zvažte i tyto designové dřevěné mýdlenky, které k přírodním mýdlům a šamponům nerozlučně patří. Jen malé upozornění na závěr - u některých mýdel je využit včelí vosk, proto je potřeba vybrat to z mýdel, které jej v sobě nemá nebo si pečlivě přečíst popis produktu, kde uvádíme informaci, zda-li je mýdlo vhodné pro vegany.

musk-zimny-kraj-2

MusK přírodní mýdlo Zimný kraj s motivy Vánoc

5. Patch přírodní náplasti z bambusu

Chcete-li sáhnout po praktičtějším dárku, pak jsou pro vás tou pravou volbou bambusové náplasti Patch. Tyto přírodní náplasti jsou vyráběny z certifikovaných bambusových vláken a bez plastu. Jsou hypoalergenní a biologicky rozložitelné. Jako lepící složka slouží jemné samolepící lepidlo (PSA), bez dráždivých chemikálií. Už se vám tedy nestane, že by vám náplast nepříjemně dráždila pokožku třeba příliš silným lepidlem.  Kromě bambusové složky náplasti obsahují také zklidňující přírodní kombinace látek, jako je třeba aloe vera, kokosový olej, nebo aktivní uhlí. Tyto přírodní prvky dokážou přirozeně napomáhat kůži a urychlit hojení ran. Pokud vás zajímá více o bambusu a výrobcích z něj, určitě si přečtěte tento náš článek.

6. Přírodní péče o zuby Georganics

Aby byla péče o tělo kompletní, nesmíme zapomenout na ústní hygienu! Georganics přírodní zubní pasty, ústní vody nebo zubní oleje jsou špičkovou péčí o vaše zuby a zároveň jsou všechny vhodné pro vegany. Jsou vyrobeny tak, aby probíhalo čištění a remineralizace zubů kompletně přírodní cestou, bez chemie. Hlavní a klíčovou přísadou jsou minerály jako vápník, draslík, hořčík a organický oxid křemičitý. Tyto látky prospívají vašim zubům a zároveň je těžší přijímat je v potravě, jako v případě vápníku. Všechny složky jsou ekologické a přírodní, neobsahující žádné chemické příměsi, včetně fluoridu, který je pro naše tělo velice škodlivý (nejčastěji jej do těla dostáváme prostřednictvím klasických zubních past). Skvělou zprávou je také fakt, že i přírodní zubní pasty mohou chutnat skvěle. Vybírat můžete z osvěžujících příchutí jako je aktivní uhlí a máta peprná nebo z bylinných příchutí eukalyptu a tea tree. Pro fanoušky ovocných příchutí je tady potom pomeranč.

7. Ekologické obaly na notebooky od značky Sobi.eco

Stále nevíte, co vybrat pod stromeček? Ani jeden z předchozích tipů vás neoslovil? Pak pro vás máme na závěr takovou lahůdku, a to nejen pro vegany. Věřili byste tomu, že ze dvou starých plastových lahví a jednoho starého trička jde vyrobit designový obal na notebook nebo tablet? Tak teď už tomu věřit můžete. Sobi.eco je slovenská značka, která vyrábí originální produkty z použitých PET láhví a starého textilu v chráněných dílnách na Slovensku. Proč nevyužít starý materiál, který už by skončil jen na skládce nebo v přírodě, a nepřetvořit jej na něco nového a užitečného! Koupí obalu podpoříte nejen přírodu a udržitelnou firmu, ale i zaměstnání znevýhodněných lidí, kteří se na výrobě podílejí.

sobi-eco-obal-na-notebook-zluty

Sobi.eco obal na notebook - žlutá varianta

Věříme, že nejen vegani ocení pod stromečkem ty dárky, které jsou jak potřebné pro člověka, tak šetrné pro přírodu. Snižování tvorby plastového odpadu, sázení nových lesů nebo využívání surovin, které máme k dispozici, jsou hlavními tématy, o které bychom se jako lidé měli zajímat čím dál tím více. Nejde jen o naši generaci a náš život, ale i o ty budoucí generace a trvale udržitelný rozvoj. Nákupem těchto (nejen) vánočních dárků podpoříte ty, kteří se snaží starat jak o přírodu, tak o zdraví člověka. Děkujeme za vaši podporu v roce 2020 a těšíme se na vás v následujícím, doufejme více pozitivním, roce 2021.