Parabeny v kosmetice

parabeny-v-kosmetice

Parabeny jsou slovo, které každý z nás s největší pravděpodobností již někdy slyšel. Možná už ale nevíme, co to parabeny jsou a k čemu slouží. V tomto článku se na ně podíváme blíže a řekneme si, jaké využití mají v kosmetice.

Parabeny jsou velmi účinné konzervanty a slouží k zakonzervování a zajištění mikrobiální stability výrobků. Jinak řečeno; parabeny slouží k tomu, aby výrobky déle vydržely - žádná složka se nezkazí, výrobek nezplesniví a nepřemnoží se v něm bakterie.

Kromě kosmetiky se s parabeny můžete setkat i v lécích nebo některých potravinách a to už desítky let.

Jak je můžeme poznat?

V kosmetice, o které se tady bavíme, velmi snadno. Stačí si najít složení na jednotlivých výrobcích (INCI*) a podívat se na jednotlivé ingredience, tedy přesně na jejich konec. Cokoliv, co má jako koncovku -paraben jako je methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben, fenylparaben, pentylparaben, benzylparaben..., je ona látka.

Parabeny jsou syntetické látky ropného původu. Bohužel, ne všechny jsou stejně dobře klinicky prozkoumané, a proto ne každý paraben lze považovat za bezpečný. Za bezpečné konzervanty považuje Evropská legislativa pouze čtyři. Jsou jimi:

  • methylparaben (E 218)
  • ethylparaben (E 214)
  • propylparaben (E 216)
  • butylparaben (který byl ale na jaře roku 2020 Evropskou agenturou pro chemické látky (ECHA) zařazen na Kandidátský seznam, tedy na seznam složek, které vzbuzují mimořádné obavy)

Mezi zakázanými konzervanty v Evropské unii mimo jiné najdete následující:

  • isobutylparaben
  • isopropylparaben
  • fenylparaben
  • pentylparaben
  • benzylparaben

Způsobují parabeny nějaké zdravotní komplikace?

Jednotlivé tábory přívrženců a odpůrců se přou, zda tyto látky způsobují nebo nezpůsobují zdravotní komplikace a každá strana má dostatek argumentů na svou obhajobu.

Bohužel, parabeny jsou dnes obsaženy u více než devadesáti procent běžných kosmetických produktů na trhu a právě v tom tkví zásadní riziko! Častým používáním výrobků s parabeny se do organismu vstřebávají různé koncentrace těchto látek a postupně nám tělo zamořují. Následně u nás mohou vyvolávat různé alergie a studie na zvířatech prokázaly také to, že některé z nich mají estrogenní aktivitu. Tyto účinky by mohly znamenat, že povedou k nemocem spojeným s hormonální hladinou.  Několik starších výzkumů odhalilo dokonce zvýšený výskyt rakoviny prsu u žen, které používaly deodoranty a antiperspiranty s obsahem parabenů.

Parabeny se v dnešní době dostávají pod velký tlak, a proto jsou stále častěji nahrazovány fenoxyetanoly. Bohužel, vlastnosti těchto látek nejsou o moc lepší, než ty v parabenech. Cílem této náhrady není větší bezpečnost a náhrada není méně škodlivou látkou, ale látkou jinou, o které se tolik nemluví a je tedy pro uživatele neznámá.

Tři důvody proč využívat kosmetiku bez parabenů

  • neexistuje žádný paraben, který by se přirozeně vyskytoval v našem těle, jsou to 100% syntetické látky,
  • látky, které nejsou tělu přirozeně vlastní, mohou způsobovat různé alergické reakce,
  • tyto syntetické látky se složitě rozkládají a jsou tedy zátěží nejen pro naši pokožku, ale i pro životní prostředí.

Jaké jsou přírodní alternativy parabenů (konzervantů)?

V přírodní kosmetice se využívají čistě přírodní konzervanty jako jsou éterické oleje, rostlinné výtažky nebo sůl. Kosmetika bez parabenů a pouze s přírodními konzervanty je stejně účinná. Její nevýhodou může (ale nemusí) být kratší doba spotřeby, která se může pohybovat přibližně od půl roku do roku (na tuto tzv. nevýhodu se také můžeme dívat pozitivně - nakupujeme kosmetiku po menších baleních a tím ji budeme mít neustále čerstvou).

Přírodní kosmetika má ještě minimálně jednu přidanou hodnotu; myslí na zdraví člověka a také na menší znečištění našeho životního prostředí. Přírodní kosmetika je díky svému složení lépe odbouratelná (jak se říká: “co je dobré pro člověka, je dobré pro planetu” a naopak).

Pokud je kosmetika 100% přírodní, bývá to na ní uvedeno. Nemusí mít nutně certifikáty, ale musí mít 100% podíl přírodních surovin (INCI*) ve výrobku, což je známkou toho, že výrobcům není jedno, co do svých výrobků dávají. Mnohdy to jsou malé „rodinné“ firmy a jejich kosmetika je ručně a s láskou vyráběná.

Kterému pohledu budeme důvěřovat a který přístup a výrobek zvolíme?

Toto dilema za nás nikdo jiný než my nevyřeší. Můžeme ale začít pěkně od základů, tedy prostudovat si před nákupem složení výrobku. Klíčem je především dobrá informovanost. Nestyďte se zeptat, přečtěte si popisy a složení, pátrejte, co jednotlivé složky znamenají. Čím víc informací o konkrétním přípravku získáte, tím lépe se pak sami můžete kvalitně rozhodnout.

*International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, v češtině to znamená Mezinárodní názvosloví kosmetických ingrediencí (mezinárodní zkratka INCI). Pravidla a výhody INCI značení:

  • názvy vycházejí z latiny nebo z angličtiny (často jde o mix obou jazyků v názvu jedné ingredience, např. Lavandula Angustifolia – Lavender Oil - olej z Levandule lékařské), jsou tedy velmi dobře mezinárodně srozumitelné,
  • názvy jednotlivých ingrediencí jsou jednotné, což je důležité pro vaše využití, jakmile si jednou tento mezinárodní INCI název zapamatujete, najdete ho pod tímto názvem všude, bez ohledu na jazyk země, ve které výrobek chcete zakoupit,
  • pořadí jednotlivých ingrediencí odpovídá jejich poměrnému zastoupení v obsahu výrobku s tím, že je použito sestupné řazení (čili složky s největším podílem v obsahu jsou na prvním místě), ingredience, které jsou zastoupeny pod 1% v celkovém objemu, jsou řazeny libovolně (čím výše bude tedy paraben uveden, tím ho výrobek obsahuje více a opačně, paraben na posledním místě značí přítomnost v malém množství).

---

Obrázek: Alexandra Tran on Unsplash

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení