Proč používat vlastní láhev na vodu a jak si ji správně vybrat?

goodways-lahve na vodu

Položili jste si již někdy otázku: „Proč používat vlastní ekologickou láhev na vodu?“ Ať je Vaše odpověď kladná nebo záporná, věříme, že Vám tímto článkem pomůžeme a poskytneme Vám dostatek argumentů, proč si pořídit vlastní nápojovou láhev. Minimálně v to doufáme.

Na úvod si krátce popíšeme jednorázové láhve a z čeho jsou vyrobeny

Ve většině případů jsou jednorázové láhve vyrobeny z Polyethylentereftalátu, což je termoplast ze skupiny polyesterů, se zkráceným označením PET.

Základní surovinou ve výrobě je ropa, ze které se získává Dimethyltereftalát a Glykol. Polykondenzací obou sloučenin pak vzniká Polyethylentereftalát, ze kterého se následně vyrobí ony plastové láhve, do kterých se stáčejí sycené či nesycené nápoje (limonády, minerálky, piva, atd.).

Dnes je obrovská snaha o sběr a recyklaci tohoto materiálu, aby se z něj následně mohly vyrobit nové PET láhve. Ruku na srdce, hlavním hnacím motorem je marketing, kdy se výrobci nápojů mohou prezentovat, jak se chovají zodpovědně. Neříkáme, že je to úplně špatně, ale věříme, že je třeba se především zaměřit na snižování používání tohoto materiálu.

Jednorázové plastové láhve a Vaše zdraví

Možná Vás láká jednorázovou láhev, kterou jste koupili, vypili a vyčistili následně použít. Je to běžná praxe, spousta lidí to tak dělá.

Je to ale správně?

Na jednu stranu je chvályhodné, že nepřidáváte další PET láhve k tvorbě plastového odpadu, ale má to háček. Jednorázové PET láhve, ve kterých se běžně prodávají nápoje v obchodech, jsou určeny výhradně na jedno použití a k tomuto účelu jsou taky podrobovány testům.

Jejich opakované používání není zejména z hygienického hlediska vhodné.

Pro testování výrobků pro opakované použití musí být použity náročnější testy, které nejsou běžně prováděny při schvalování jednorázových potravinářských obalů (např. PET láhví). Pokud byste tedy plastové obaly používali opakovaně nebo dokonce pro jiné typy nápojů, než pro jaké byly primárně testovány, nelze zaručit jejich bezpečné použití.

Další možností pro výrobu láhví je sklo

Sklo je čistý materiál, který se dá 100% recyklovat. Skleněné láhve se využívají převážně pro gastro provozy.

Sklo je určitě lepší materiál pro nápoje než plast, a za časů našich babiček a dědečků bylo hlavním materiálem na výrobu láhví skoro pro jakýkoli nápoj. Po užití byly dezinfikovány a opětovně používány (viz dnes některé limonády, piva, atd.). Bohužel i sklo má své limity pro komerční výrobu jako je spotřeba vody pro mytí, rozbitnost a váha při jeho přepravě.

Jednorázové nápojové plechovky pro plnění nápojů

Vyrábějí se z tenké hliníkové fólie a bohužel ani recyklace nápojových plechovek není tak snadná, jak se všeobecně prezentuje.

Hliníková fólie, ze které se plechovky vyrábějí je tenká a při běžném tavení by shořela. Při jejich recyklaci vzniká také množství odpadních látek, jako jsou laky a barviva, a proto je k recyklaci nápojových plechovek nutné používat speciální technologie.

Navíc, mnoho plechovek nakonec stejně ani neskončí ve správné popelnici, tak aby mohly být odvezeny ke správné recyklaci. Lidé často plechovky vyhazují do běžných odpadkových košů nebo popelnic a ty tak končí na běžných skládkách.

V roce 2018 byla v ČR snaha o sběr nápojových plechovek přes asociaci WIACA (sdružovala tři malé výrobce nápojů v plechu, velcí hráči se nepřidali), kdy byly umístěny zelené sběrné koše #replechuj v kinech a po vyhození plechovky byla vrácena určitá drobná částka. Bohužel je v současnosti tento veskrze pozitivní projekt pozastaven na neurčito.

Jaké jsou alternativy k výše uvedeným láhvím?

Možná se to nezdá, ale velmi dobrým a moderním řešením jsou vlastní ekologické láhve. Na trhu je velký výběr opakovaně použitelných láhví od různých výrobců.

Na trhu najdeme jednoduché láhve pouze na vodu, ale také láhve s dvojí využitelností, například termoláhev na studený či teplý nápoj.

Jsou vyrobeny z různých materiálů, jako je nerez, sklo nebo kombinace dřeva a kovu v krásných designech.

Proč bych si měl vlastní ekologickou láhev pořídit? Tady je hned několik důvodů:

  • Použitím takovéto láhve pomáháme snížit ekologickou zátěž naší planety. Každý z nás, kdo se zapojí, se počítá.

Nechceme Vás ohromovat čísly, ale jak upozorňuje britský deník Guardian, roční spotřeba plastových lahví v roce 2021 dosahovala půl bilionu kusů. To zdaleka překonává jakékoli úsilí o recyklaci. Dochází tak k zamoření oceánů, pobřeží i celého životního prostředí. Každou minutu se na světě prodá jeden milion plastových lahví - za čtyři roky má toto číslo vzrůst ještě o 20 procent. Taková produkce může být likvidační pro životní prostředí a podle některých analytiků může způsobit planetě stejně vážné problémy jako globální změny klimatu.

  • Šetříme svou peněženku, neboť voda z kohoutku je mnohem levnější než kupovaná v obchodech.

Návratnost nákupu ekologické láhve se pohybuje +/- od 3 do 6 měsíců. Od té doby již pouze šetříte peníze za každý (ne)koupený nápoj v obchodě. Pokud byste si tyto ušetřené peníze odkládali, za nějaký čas si můžete koupit něco pro radost.

  • Použitím vlastnoručně vyrobených nápojů prospějete svému zdraví. Víte, co do nápoje dáváte.
  • Máte kvalitní pitný režim, protože Vaši láhev máte vždy na dosah.

Voda je základem našeho těla. Obsah vody v těle u zdravých žen je 45 - 60 % a u mužů 50-65%. Na důležitost vody rovněž ukazuje fakt, že zatímco člověk může žít bez potravy přibližně 40 dnů, bez vody může žít jen 2-3 dny (v závislosti na teplotě). Pitný režim a přiměřený dostatek vody je pro zdraví důležitý!

  • Vlastní variabilita nápojů, namícháte si sami Vaše oblíbené chutě a nápoje, které nelze koupit.
  • Vyberete si vlastní láhev - vybraná láhev bude odrážet Vaši osobnost, bude Vás reprezentovat včetně Vašeho přístupu k životnímu stylu.
  • Láhve se snadno udržují a ve většině případů jsou odolné.

Jaký materiál je nejvhodnější pro ekologickou láhev?

V nabídce najdete velké množství zajímavých láhví po designové, materiálové nebo objemové stránce.

Každá Vámi vybraná láhev bude respektovat Vaši osobnost a tím si ji užijete ještě více. Vybírat můžete opravdu z širokého výběru materiálů, jako je sklo v kombinaci s dřevem nebo bambusem, nerez nebo plast. Každý materiál má své přednosti, výhody a je jen na Vás, který argument je pro Vás ten převažující nebo rozhodující.

Je třeba si v prvé řadě zodpovědět pár otázek:

  • Jak velkou láhev potřebuji (kolik toho za den vypiji = optimální pitný režim)?
  • Kde tuto láhev budu nosit (dámská kabelka nebo batoh)?
  • Jaký materiál se mi líbí a odráží mou osobnost?
  • V neposlední řadě je třeba dbát na kvalitu zpracování a kvalitu materiálu

My v Organikku preferujeme a využíváme dva materiály - sklo v kombinaci s bambusem a kovové láhve.

Láhve z borosilikátového skla v kombinaci s bambusem a nerezovými doplňky jsou nádherné designové láhve na vodu, které vyrábí česká společnost Goodways a dělí se na 3 druhy;

GoodGlass Simple je jednostěnná láhev s bambusovým uzávěrem a je stvořena pro ty, kteří chtějí lehčí a zároveň objemnější láhev (650 ml), která by jim pomohla dodržovat pitný režim v průběhu celého dne. Ve svém skleněném těle má vyjmutelné malé nerezové sítko pro tvorbu ovocných či bylinných chutí pomocí výluhu.

GoodGlass Thermo je dvoustěnná láhev s bambusovým uzávěrem a je stvořena pro ty z Vás, kteří chtějí mít po určitý čas nápoj teplý nebo studený (dvouvrstvé borosilikátové sklo udrží nápoj teplý či studený po dobu 2-3 hodin). Láhev má objem 450 ml. Tato láhev má ve skleněném těle vyjmutelné kombinované malé a velké nerezové sítko na čaj nebo pro tvorbu ovocných či bylinných chutí pomocí výluhu.

GoodWood Termolahev je praktická a zároveň krásná designová moderní termolahev. Má velmi lehké tělo tvořené z udržitelného bambusu, pod nímž se skrývá dvojitá vrstva z nerezové oceli s vakuovou izolací, která udržuje Váš nápoj teplý po dobu 6 hodin nebo studený po dobu až 12 hodin. Láhev má objem 450 ml. Tato láhev má také v těle vyjmutelné kombinované malé a velké nerezové sítko na výluh Vašeho oblíbeného teplého či studeného nápoje.

U kovových láhví preferujeme zahraničního výrobce Chilly's Bottles The Original. Tyto láhve jsou plně celokovové z nerezové oceli. Zároveň jsou to termolahve, ve kterých se udrží Váš studený nápoj po dobu 24 hodin a horký nápoj po dobu 12 hodin. 

Mají široký záběr co do objemu a také jejich design má velké množství variant. Originální Chilly’s Bottle se stala známou pro svůj odlišný design a výkon, který nezklamal.

Malá drobnost závěrem - všechny vyjmenované láhve jsou dodávány v krásných papírových recyklovatelných tubusech.

Tyto láhve preferujeme pro jejich nadčasový design, moderní tvary, čistotu použitých materiálů a možnost udržitelnosti a recyklace. Obojí sami využíváme pro tak potřebný pitný režim. V kanceláři máme GoodGlass a pokud jdeme do přírody, tak si sebou bereme Chilly’s Bottle.

Závěrem

Věříme, že jsme Vám popsali spoustu argumentů, proč využívání vlastních ekologických láhví na vodu má smysl.

Sdělili jsme Vám naše preference a důvody, proč tyto láhve máme rádi. Teď už záleží čistě na Vás, pro kterou variantu se nakonec rozhodnete.

Zda-li budete preferovat jednorázové láhve nebo Vás popsané argumenty natolik přesvědčily, že si nakonec ekologickou láhev na vodu také pořídíte a začnete se podílet na ochraně naší planety.